Când am scris acest articol în 2017 înainte de Paște m-am gândit la aceste 10 reguli ca să nu te îngrași aplicabile doar în perioada sărbătorilor. Treptat, am ajuns la concluzia că pot fi valabile și în restul anului. Așadar, vă invit să aflați care sunt cele 10 reguli care te ajută să-ți păstrezi silueta indiferent de sezon, dar mai ales înainte de sărbători sau evenimente importante din viața ta.

Regula 1: Nu ține diete stricte înainte cu o săptămână sau două

Dacă te înfometezi toată săptămâna de înaintea sărbătorilor sau e evenimentelor importante din viata ta, cu siguranță după ele te vei îngrășa. Din punctul meu de vedere este cea mai greșită abordare posibilă, deoarece îți privezi organismul de foarte multe alimente. Reacția normală a organismului după această „dietă” va fi să-și facă depozite pentru următoarele momente în care tu te vei gândi să-l înfometezi. De aceea te vei îngrășa după aceste restricții mai mult decât în mod normal.

Regula 2: Ciugulește din fiecare preparat, dar cel mai mult din legume

Mesele de sărbători sau la evenimente sunt adevărate bombe calorice și combinații alimentare. Ouă, carne de pui, de porc, de miel, sosuri, salate cu multă maioneză, cozonac, pască, prăjituri dulci etc. Nu poți să refuzi toate aceste preparate făcute cu mare drag, dar poți să guști din ele.

Mănâncă legume

Mănâncă legume

Cu siguranță, orice masă de sărbători are pe lângă preparatele tradiționale și multe legume. De fiecare dată am grijă ca farfuria mea să conțină 75% legume și 25% preparate. O bucățică de cărniță, evenutual cea mai slabă, jumătate de felie de drob, o lingură mică de salată beof și tot așa. Pe lângă toate acestea multe legume, foarte multe legume.

Regula 3: Numără caloriile

Dacă ești una din acele persoane care numără caloriile, e ok să faci același lucru și de sărbători. Toți știm că avem un număr de calorii pe care le consumăm zilnic și ne ajută să ne menținem sau să slăbim.

Numără caloriile!

Numără caloriile!

Andreea Raicu are o poveste cu 1500 de calorii pe zi, povestea mea e cu 1800 calorii pe zi. Acum, depinde de fiecare organism, oricum, e o regulă care dă roade mereu.

Regula 4: Serverște porții mici, foarte mici din preparatele festive

Această regulă e strâns legată de cea cu numărul 3 și mă ajută să nu îmi cadă greu nimic de pe masa festivă. Cu siguranță va fi un preparat care te va face să vrei să mănânci din el, iar pentru a face asta, trebuie să reduci din cantitățile celelalte.

Porții mici

Porții mici

Regula 5: Dimineața alege un mic dejun bazat de fructe

Aceasta este o regulă pe care o respect de foarte mult timp și face parte din rutina mea zilnică. Dimineața consum doar fructe. Dacă nu ești genul de persoană care să se împace bine cu fructele la micul dejun, poți alege un smoothie din legume. Telină, spanac, lămâie, ghimbir și praf de spirulină. O combinație ce îți va oferi energie pentru toată ziua și te va ține departe și de kilogramele nedorite.

Regula 6: Poartă haine mulate

Am sentimentul că femeile sunt interesate de această temă,  dar în cazul în care vor citi și bărbații nu aș vrea să pun ca sfat „poartă rochii multe”. 🙂 Dacă ești bărbat, cu siguranță de sărbători vei purta o cămașă și vei fi atent la cât mănânci ca să nu-ți pocnească nasturii de la ea. Dacă îți lași sacoul acasă sau în mașină, vei fi și mai atent la cât mănânci.

Haine mulate de sărbători

Haine mulate de sărbători

Noi femeile alegem de sărbători ținute cât mai frumoase, în general rochii. De multe ori nu le purtăm. Știu cazuri în care unele femei au renunțat la rochiile mulate pentru unele mai lărguțe, tocmai pentru a nu se vedea ce au mâncat sau pentru a putea mânca linișitite. Dragile mele, această atitudine este greșită. Dacă alegi să te îmbraci în rochia mulată pe care ai luat-o exact pentru Paște, sau în pantalonii noi, te vei tempera de la mâncare, tocmai pentru că se vede.

Regula 7: Nu mânca dulciuri după ora 15:00

Și această regulă o aplic pe tot parcursul anului. De ce? Pentru că nu au când să se consume acele dulciuri și rămânem cu toate caloriile peste noapte și se vor depune.

Fara dulciuri la cina

Fara dulciuri la cina

Dacă urmează să mergi la o plimbare cu rolele sau bicicleta mai pe seara, poți să te bucuri de acele dulciuri și după ora 15:00, pentru că se vor consuma. Dacă vei sta acasa, pe canapea, cu burtica rotundă în sus, ar fi bine să spui pas cozonacului după ora 15:00.

Regula 8: Nu mânca după ora 19:00

Toată lumea știe povestea cu mâncatul seara. În primul rând, dacă mânânci seara prea mult nu vei avea un somn liniștit. Somnul calitativ iese din strart din ecuație. Pe de altă parte organismul va fi ocupat toată noaptea să digere tot ce i-ai dat, iar dimineața îți va fi și mai foame. Ce poți mânca seara? Ceva ușor! Legume cu o carne slabă, legume cu brânză, un iaurt, sau 5 măsline și multă apă. 🙂

Regula 9: Mergi la plimbare seara, pe jos

O plimbare seara este mereu binevenită și te va ajuta să dormi și bine. Dacă ieși jumătate de oră să te plimbi pe jos, organismul tău își va accelera un pic arderile. Cu siguranță va dispărea senzația de balonare.

Plimbarea de seara

Plimbarea de seara

Plimbarea ajută și îți poate arde și câteva calorii în plus de la ouăle mici de cicocolată atât de bune și imposibil de refuzat.

Regula 10: Alege să fii moderat

Moderația îți poate asigura sărbători liniștite, lipsite de evenimente neplăcute sau disconfort. Cu siguranță nu vrei să fii în procentul pe care îl vei auzi la știrile de la ora 5, de oameni ajunși la spital pentru că au mâncat prea mult.

Moderație de sărbători

Moderație de sărbători

Sărbătorile sunt despre familie, despre bucuria de a fi alături de cei dragi și nu despre mâncare. Înainte să te îndopi cu toate bunătățile, amintește-ți că mânânci pentru a trăi și nu trăiești pentru a mânca!

Dacă cele 10 reguli de mai sus ți-au fost utile, nu uita să dai un share și să lași un comentariu. Keep in touch!