Așa cum am promis în articolul Ce trebuie să știi înainte de a-ți cumpăra o casă? revin cu un articol în care vă povestesc ce a urmat.

Primul pas, a fost înscrierea la rol, mai exact la finanțe la Primărie. Această înscriere se face în maxim 30 de zile de la cumpărarea apartamentului/casei, dacă nu se plătește amendă.

Pentru cei care stau în Iași, această înscriere se face în corpul B al Finanțelor, e undeva în spatele Primăriei. Programul e de la 8:30 – 17:00 cu ceva pauze de masă, dar sunt două birouri, și cumva când un birou este în pauză de masă, celălalt birou lucrează. Destul de lejer și drăguț aș spune.

Ce acte aveți nevoie?
  • copie după contractul de vânzare cumpărare al apartamentului,
  • copie după certificatul energetic,
  • copie după schița cadastrală,
  • copie după certificatul de asigurare,
  • copie după cartea de identitate.

La finanțe se mai completează o declarație și împreună cu actele menționate mai sus se face înscrierea apartamentului și la final se plătește și impozitul pentru lunele rămase din anul în curs.

Pasul doi, schimbarea buletinului

Am așteptat momentul acesta de când mi-am făcut buletinul ultima oară, la Roman, povestea magică a buletinului la Roman, o puteți citi aici. La Iași a fost de vis, mi-am făcut programarea online și nu am stat la coadă de la 5 dimineața. Mi-am pregătit dosărelul cu următoarele:

  • copie după contractul de vânzare-cumpărere și original,
  • copie certificat de naștere și original,
  • cerere pentru eliberarea actului de identitate,
  • actul de identitate.

Am ajuns în jur de 10:30 la Direcția pentru evidența populației, am completat cererea și am achitat chitanța reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) și taxa extrajudiciară de timbru (5 lei) tot la ghișeu. Un domn de treabă mi-a verificat actele și la 11:03 am intrat în biroul unde mi-am făcut programarea online. În aproximativ 5 minute am predat totul, am făcut poză și am plecat liniștită și fericită și într-un fel sau altul șocată de rapiditatea lucrurilor. Acum aștept 5 zile să îmi ridic buletinul și după oficial sunt ieșeancă.

Un prieten mi-a aruncat o glumiță în legătura cu entuziasmul meu de a fi ieșeancă, și am decis să o împărtășesc și cu voi.

Î: Ce visează să ajungă cei din Vaslui când sunt mari?

R: Ieșeni!

Eu nu am visat să ajung ieșeancă, dar mă bucur, pentru că simt că aparțin acestui oraș și nu voi uita niciodată că am plecat din Roman, deși orașul meu natal nu mi-a oferit lucruri prea frumoase. Am să sar peste momentul de melancolie și am să vă urez o minunată și numai gânduri bune celor care în această zi de 17 decembrie își sărbătoresc ziua numelui.