Luna aceasta am făcut un pas destul de mare pentru mine, mi-am luat casă, mai exact un apartament cu 3 camere decomandat și oficial sunt om la casa mea. M-am apucat de împachetat și abia aștept să mă mut.  Din 2009 stau în Iași, 4 ani am stat în cămin, cu încă 4 fete în cameră, iar când m-am decis că nu se mai poate m-am mutat în chirie, singură în cameră – paradisul pe pământ! De vreo șase luni am început să îmi caut un apartament, tot în Iași. După multe peripeții cu agențiile imobiliare din Iași, sau mai bine zis cu agenții imobiliari din Iași, am găsit și apartamentul mult dorit. Nu am să vă povestesc frustrări, am să sar peste și am să trec la lista, care e mai importantă 🙂

Puteți achiziționa o locuință cu banii jos sau printr-un credit la bancă. Creditul poate fi Prima Casă sau Ipotecar, nu știu dacă în 2016 se vor mai acorda credite de tip Prima Casa, dar procedurile nu diferă chiar așa mult.

Ce trebuie să faci?

1. Când te decizi să îți iei o casă printr-un credit trebuie să mergi la o bancă și să ceri să ți se facă un scoring, pentru a ști care este suma maximă pe care ți-o poate acorda banca. Pentru calcularea unui scoring se iau în calcul atât factori de natură personală cât și istoricul creditelor. Mai concret, contează cât câștigi, de cât timp lucrezi în firma respectivă și dacă ai sau nu credite deschise la banci, dacă ești rău platnic, etc;

2. După ce ai aflat suma pe care ți-o poate oferi banca, poți începe căutarile pentru o locuință;

3. Dacă alegi să apelezi la o agenție, o să semnezi câteva contracte, fișe de vizitare și o să înceapă căutarea apartamentului dorit.

4. Te decizi asupra unui apartament, ce urmeaza?

4.1 Achiți o parte din comisionul agenției pentru a confirma vânzătorului că tu îți dorești acel apartament, posibil această procedură să difere de la o agenție la alta,

4.2. Începi procedurile cu banca

4.3. Semnezi antecontractul la notariat

4.3.1. Achiți cei minim 5% în cazul în care mergi pe un credit de tip Prima Casa sau 15% dacă creditul e de tip Ipotecar,

4.3.2 Achiți comisioane la notar, acestea variază în funcție de valoarea locuinței, poziționare și alte variabile. (pentru prima casa e undeva până între 1000 –  3500 RON, iar pentru ipotecar între 1000 – 6000 RON – acestea ar fi costurile totale atât pentru antecontract cât și pentru contractul de vânzare-cumpărare). La semnarea antecontractului se plătește undeva între 1000-1500 RON, posibil și mai puțin.

4.4. Se face o evaluare a imobilului de către bancă pentru a-ți acorda creditul, dacă îl achiziționați mobilat, mobila nu este inclusă la evaluare. Pot apărea diferențe după evaluare, fie în plus fie în minus. Dacă evaluarea iese mai mare decât prețul negociat, sunteți norocoși, dacă evaluarea iese mai mică, atunci mai urmează o serie de proceduri. Evaluarea poate ieși mai mică, atunci când vine vorba de un aparatament mobilat, sau când aparatamentul deși nu este mobilat este supraevaluat de către vânzător. În aceste condiții, banca nu îți va acorda credit pentru diferența dintre suma negociată și suma ieșită după evaluare. Așadar, acea sumă trebuie să o suporți tu, sau poți alege să renunți la cumpărarea acelei locuințe și să cauți alta.

4.5 Dacă alegi să mergi mai departe, dosarul este trimis spre analiză, aprobare și în funcție de tipul de credit așteptarea unui răspuns poate dura între o săptămână și cinci sau șase săptămâni.

4.6. Dacă dosarul este aprobat, urmează să semnezi contractul final de vânzare-cumpărare, contractele cu banca care țin de credit și alte hârtii și hartiuțe.

4.7 După 2-3 zile de la semnarea contractului va ieși și noua entabulare a apartamentului sau casei pe numele tău. Cu acea intabulare și o copie a contractului de vânzare-cumpărare urmează să mergi să schimbi contractele cu furnizorii de energie electrică, internet, telefonie fixă, etc.

Ce nu-ți spune nimeni când începi să îți cauți o casă, este faptul că pot apărea costuri suplimentare, să le numim costuri ascunse.

1. Diferențe la evaluarea imobilului – pe care esti nevoit să le suporți tu, din economiile tale

2. Costurile notariale

  • Onorariu: ~3.700 lei (daca imobilul va costa mai puțin și suma va fi la fel, onorariul diferă în functe de zona în care este situat imobilul, suprafața utilă, etc)
  • Cadastru: ~420 LEI (în funcție de imobil și situarea acestuia, nu mai puțin de 120 lei)
  • Declaratii Prima Casa: ~25 lei
  • Extrase informare: 20 LEI (minim 2 extrase)

3. Pentru Prima Casa  – costuri la bancă

  • Depozit colateral – constituie o forma de garanție și cuprinde 3 rate de dobandă conform graficului de rambursare primit de la banca,
  • Comisionul catre FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii) – trebuie plătit anual și este calculat cu formula: (0,49%/2)*soldul creditului de la sfârșitul lunii decembrie,
  • Asigurare imobil – este obligatorie și se calculează ca un procent cuprins între 0.1%-0.3% din valoarea imobilului. La unele bănci se achită asigurarea pe un an calendaristic, la altele este costul este inclus în rata lunara.
  • Înscrierea garanției în arhiva electronica– presupune plata unei sume cuprinse intre 15 si 25 euro o data la 5 ani. Acest comision se diminueaza gradual, odata cu scaderea soldului.
  • Comision de retragere (sau transfer) – cost suportat de cumparator după reglementarea acestuia in Noul Cod Civil (art.1666 –al.1,2,3), în general este de 0,5% din sumă.
  1. Taxa de evaluare a imobilului – aceasta taxă va fi platită imediat dupa obținerea aprobarii juridice. Majoritatea bancilor impun apelarea la un evaluator agreat. Cu toate acestea, există și banci care îți permit sa alegi tu evaluatorul. Aceasta taxa variază în functie de tipul imobilului adus în garantie și poate fi cuprinsă între 350 si 450 lei.

În mare parte cam aceasta ar fi procedura pentru achiziția unei case, costurile cred că variază și în funcție de oraș, mai ales cele notariale, în rest, la bancă sunt cam aceleași condiții la credite. Sper ca articolul „Ce trebuie să știi înainte de a-ți cumpăra o casă ?” să fie folositor celor care vor să facă un astfel de pas, pe mine m-ar fi ajutat foarte mult să fi știut toate aceste detalii de la început, dar m-am descurcat în cele din urmă.