Articolul de astăzi e despre noi începuturi și provocări, despre lupte interioare și căutări ale echilibrului ce pare să aibă o rezolvare simplă, în 10 zile de regim Ohsawa – numit și alimentație macrobiotică sau arta longevității. Regim, dietă, artă sau chin am ales să îl urmez timp de 10 zile și să împart cu voi gândurile, rețetele și transformările acestor zile.

Am aflat de Ohsawa într-un context în care se discuta despre dependețe, de la cele emoționale la cele alimentare, despre vicii și despre arta de trăi. Știu, sună pompos arta de trăi, dar în ultima perioadă am primit atât de multe exemple despre cât de puțin ne apreciem viața și ne bucurăm de ea, încât pot spune că a ști să trăiești și să te bucuri de viața este o artă.

Ca un Toma Necredincisoul ce sunt, am ridicat din sprânceană când am auzit că sunt oameni care au reușit să se lase de fumat, care și-au găsit echilibrul interior și care s-au detașat de tot ce era nociv în viața lor după 10 zile de Ohsawa.

Am căutat cărți și am găsit: „Zen macrobiotic sau arta întineririi și a longevității” scrisă chiar de cel după care acest stil de viață își poartă și numele – Georges Ohsawa sau Yukikazu Sakurazawa.

Omulețul acesta e fondatorul dietei macrobiotice și în capitolul III din cartea sa m-a convins să îmi doresc să văd și eu cum pot fi aceste 10 zile. Știu, nu îți place suspansul și poate ar fi mai ușor să  spun negru pe alb despre ce este vorba, dar „acest negru pe alb” în găsești pe alte site-uri. Eu vreau să-ți vorbesc despre ce m-a inspirat pe mine să aleg să mă supun acestui test.

Îi spun test pentru că tot online-ul îl declară ca fiind cel mai sever regim și toată lumea se oprește la ce se întâmplă din punct de vedere alimentar și vizual, dar nimeni nu-ți vorbește despre ce se întâmplă cu tine ca om.

Cele șapte condiții ale sănătății și fericirii confom Ohsawa

Condiții, iar? O viață avem și pe aia o trăim numai în reguli, nu? Ei bine, aceste condiții sunt nevoi de ordin fiziologic și mai apoi spiritual, mintal sau emoțional – cum vrei tu să le numești. Nevoi la care toți râvnim în fiecare zi.

Ohsawa ne invită înainte de a ne arunca orbește în stilul de viață adaptat periodic de yoghini să ne evaluăm aceste 7 condiții. Ele au un punctaj și dacă acumulăm mai mult de 40 de puncte suntem într-o formă bună.

 1. Absența oboselii (5 puncte) și aceasta nu e văzută ca oboseala în sine, ci ca orice boală ce ne afectează corpul, cum ar fi un simplu guturai. Se pleacă de la premisa că putem să ne vindecăm singuri de orice, fără medicamente.
 2. Apetitul sănătos (5 puncte) înseamnă că putem mânca orice aliment natural cu plăcere și recunoștiință. Mai exact dacă o felie de pâine neagră o găsim apetisantă, înseamnă că avem un apetit sănătos. 🙂
 3. Somnul profund (5 puncte) acel somn fără vise, acel somn de la 4 la 6 ore care ne satisface.
 4. O bună memorie (10 puncte) – mai exact să nu uităm nimic din ceea ce vedem și auzim.
 5. Bună-dispoziție (10 puncte) pentru că un om sănătos este vesel și amabil în toate împrejurările
 6. Viteză de gândire și execuție (10 puncte) pentru că un om sănătos trebuie să aibă capacitatea de gândi și de a acționa corect, rapid și cu eleganță.
 7. Dreptatea (55 puncte) și aici am să explic conform cărții ce reprezintă:
 • să nu minţi niciodată pentru a te proteja,
 • să fii precis,
 • să iubeşti întreaga lume,
 • să cauţi întotdeauna dificultăţile, să le combaţi, să le rezolvi şi să le cucereşti cu toată forţa de care dispui,
 • să fii din ce în ce mai fericit, să împrăştii lumină în întreaga lume,
 • să nu ai niciodată dubii şi să transformi nefericirea în fericire.

După ce am înțeles aceste 7 elemente am ajuns la concluzia că nu e vorba de ocultism, misticism sau cine știe ce altă spălare de creier. În ziua în care le-am înțeles am plecat grăbită spre magazin și mi-am cumpărat tot ce aveam nevoie pentru a ține cele 10 zile: grâu, orez, mei și hrișcă. De atunci până azi au trecut aproape 3 săptâmâni pentru că nu e suficient să înțelegi, e nevoie și de credință, de credință în tine.

De la scuze la prima zi de Ohsawa

Știe toată lumea povestea cu „de mâine încep”, da?! Ei bine, fix așa am fost și eu. Și au trecut prea multe zile și mi-am găsit mereu scuze pentru a mai amâna. Trecând peste orice dorință de somn bun, dreptate, fericire și sănătate, toți avem un pitic pe creier care vorbește cu noi și ne face 100 și 1000 de scenarii, nu-i așa? Al meu e maestru în a gândi prea mult și a îmi găsi scuze pentru tot ceea ce nu fac.

Nu m-a speriat nici o secundă faptul că 10 zile ar trebui să mănânc doar grâu, orez, mei și hrișcă fierte cu sare, ci faptul că 10 zile trebuie să renunț la cafea.

Ohsawa promite să te scape de dependețe și oricât aș vrea să mă bat cu pumnul în piept că nu sunt dependentă de nimeni și nimic, cea mai mare frică a mea a fost aceea de a renunța la cafea. Iubesc mirosul de cafea și gustul ei, am mai avut tentative de renunțat la cafea, am reușit câteva zile, dar am înlocuit-o cu ceaiul verde. Mai exact mi-am administrat cofeina, dar altfel. 🙂

Bună, sunt Bianca și sunt dependentă de cofeină! Așa mi-am început prima zi de Ohsawa, pe 20 octombrie 2018 și o închei zâmbind că am reușit să trec de ea și să scriu despre ea.

Ohsawa – prima zi – stări și gustări

Cartea începe cu un prolog foarte drăguț, pe care vă invit să-l citiți mai jos.

Prolog carte Ohsawa

Prolog carte Ohsawa

Mi-am început dimineața cu 2 pahare de apă și fierbând orez, orez integral. L-am lăsat să fiarbă la foc mic aproape o oră în timp ce mi-am făcut alte scenarii. Am dus o luptă mocnită cu mine și mi-am spus că dacă trec de aceste 10 zile, pot face orice îmi propun. Pentru mine nu e un regim. Eu sunt obișnuită să trăiesc cu o salată toată ziua și am renunțat și la dulciuri aproape o lună, dar nu știu să trăiesc fără cofeină. Mi-e frică de mine nervoasă și anxioasă și în mintea mea cafeaua e cea care îmi dă energie și mă calmează.

După ce a fiert orezul ce urma să-mi fie un mic dejun târziu, pentru că era trecut de 11 l-am aranjat cum am știut mai frumos într-o farfurie albă. Țin la cum arată mâncarea în farfurie mai mult decât țin la gustul ei. Am mai mâncat orez integral, dar nu gol. Nu doar fiert cu sare de mare și fără nimic alături. Am stat aproximativ 5 minute să-mi aranjez farfuria și abia apoi am început să mânânc. A fost bun. 🙂

https://www.instagram.com/p/BpJeMNQh-bT/?taken-by=acorduridinsuflet

Mi-am amintit că trebuie să mestec fiecare lingură cu mâncare de 50 de ori și asta pentru mine e un chin. Eu mânânc pe fugă de când mă știu. Recunosc, foarte rar mă bucur de un preparat, foarte rar îl savurez așa cum ar trebui și astăzi am început să o fac. Azi am savurat un orez integral și a fost bun! 🙂

Mai pe seară am mai savurat încă un pic de orez și la cină m-am bucurat de semințe de hrișcă coapte pe care le-am lăsat cam 2-3 ore în apă la hidratat.

Seminte hișcă coapte și hidratate

Seminte hișcă coapte și hidratate

Pe tot parcursul zilei am băut aproape 5 litri de apă. Nici în lunile călduroase de vară nu m-am hidratat atât. Nu cred că am băut vreodată în viața mea 5 litri de apă într-o zi. Ce s-a schimbat acum? N-am mai avut cafea!

Cum m-am simțit în prima de zi Ohsawa?

Aceste 10 zile sunt testul meu de răbdare și de analiză a mea fără chimicale și elemente ce mi-ar putea face conexiunile neuronale mai fericite decât în mod normal. Și am ales să scriu despre aceste 10 zile pentru mine și pentru cei care vor să vadă dincolo de regimul alimentar.

Lipsa cofeinei mi-a dat dureri groaznice de cap. Le cunoșteam, le-am mai trăit și de la 12:30 m-am luptat cu ele și încă mă lupt. E primul articol pe blog pe care-l scriu cu dureri groaznice de cap. Am băut câte o cană de apă de fiecare dată când corpul meu „urla” după cafea. Așa am ajuns la 5 litri într-o zi.

Foame n-am simțit și trecând peste durerea de cap, am avut energie și mi-am desfășurat toate activitățile zilnice în mod normal. Am simțit nevoia să dorm și am dormit jumătate de oră. M-am trezit foarte odihnită și am rămas mai mult decât surprinsă de acest lucru. Nu dorm la amiază și când dorm mereu mă trezesc mai obosită. Aici primește puncte Ohsawa din partea mea, pentru că foarte rar am un somn bun și profund.

Pofte… doar una și aceea nevinovată de paste cu ton, dar a trecut repede. Cumva am simțit-o normală, pentru că obișnuiesc să mânânc orez integral cu ton, dar azi a fost fără ton. :))

A fost o zi normală și sper că așa vor fi și următoarele nouă și sper eu fără migrena ce mă însoțește și acum. Pentru eventualele erori de exprimare, typo și lipsa de sens a unor fraze am să dau vina pe această frumusețe de migrenă ce a ales să nu mă lase singură pe drumul spre Yang. Keep in touch!