Cu siguranță te întrebi de ce salata de fructe ar putea să-ți fie dușman, nu-i așa? De ceva timp am început să mă documentez în legătură cu modul în care amestecăm alimentele și am început cu preferatele mele și anume cu fructele.

Nu mare mi-a fost mirarea să descopăr că de foarte multe ori alegeam să fac o salata de fructe prea diversificată. Care era problema? Digestia și starea mea de după. Oboseala, acneea, balonarea, indigestia și chiar răcelile se datorează felului în care alegem să combinăm alimente.

Înainte de a vă spune cum putem prepara o salată de fructe care să nu ne aducă nici una din stările enumerate mai sus, am să vă povestesc un pic despre fructe.

Fructele se împart în patru categorii: fructe dulci, fructe acide, fructe sub-acide și pepenele.

Tipuri de fructe - dieta blogger iasi romania

Tipuri de fructe

O primă recomandare regăsită la foarte mulți nutriționiști este aceea de a consuma fructele pe stomacul gol și de a evita consumul acestora după mese.

Salata de fructe prieten sau dușman?

Fructele pe care le alegem pentru o salată trebuie să respecte 3 reguli simple de combinare a acestora. Combinăm doar fructe acide cu fructe sub-acide, fructe sub-acide cu fructe dulci, iar pepenele nu se combină niciodată.

Cum combinam fructele?

Cum combinam fructele?

Cu siguranță și voi ați făcut salată de fructe în care alți adăugat banane pe lângă portocale, nu-i așa? Sper ca după ce veți termina de citit acest articol să nu mai faceți acest lucru.

De ce să nu combinăm pepenii?

Pentru că sunt 90% apă și timpul de digestie a acestora este de aproximativ 10 minute, dacă nu intră în contact cu alte alimente. Se recomandă ca acestia să fie consumați dimineața. În cazul în care alegem să-i consumăm ca și desert ne vor crea cu siguranță o stare de balonare și disconfort, iar timpul de digestie a acestora va crește.

Fructele dulci au ca timp de digestie aproximativ 60 de minute și sunt cele care se digeră cel mai greu. Fructele acide se digeră în 20-30 de minute, iar cele semi-acide sau sub-acide se digeră în 30-40 de minute.

De ce să nu combinăm fructele dulci cu cele sub-acide sau acide?

Fiecare e liber să combine ce vrea și cum vrea, dar din proprie experiență vă pot spune că o combinație a celor două grupe de fructe vă poate aduce dureri de cap, greață și aciditate la stomac.

Ca sa fie salata de fructe completă, cei mai mulți dintre noi adaugă și multă frișcă, nu-i așa? Să vă spun că și această combinație este fatală stomacului nostru și ne poate provoca disconfort?

Orice formă de lapte combinată cu fructele acide atacă flora intestinală și produce toxine. De asemenea poate genera alergii dar și sinuzită. Banana în combinație cu laptele încetinește digestia, crează toxine în organism. Pe lângă toate acestea este una ditre cele mai grele combinații de digerat.

Cum preparăm salata de fructe?

Pentru o salată de fructe e bine să nu amestecați mai mult de 4-6 fructe, care pot fi combinate împreună. Eu am ales de foarte multe ori să mănânc fructele separat. În felul acesta mă bucur mai mult de gustul lor și evit să-i dau bătăi de cap stomacului meu.

O rețetă de salata de fructe este cea din mere, pere, portocală, ananas și zeama de la o portocală o puteți amesteca cu o scorțișoară. În felul acesta o să legați salata și o să fie și ușor de digerat. O altă variantă, pe care eu o numesc salată de fructe de pădure este cea din zmeură, coacăze, afine și merișoare.

Cu siguranță puteți fi inventivi și puteți crea o salată care să vă aducă energia de care aveți nevoie și nu opusul. Aștept cu interes părerile voastre despre acest subiect. Sunt curioasă dacă combinațiile nepermise de fructe v-au adus bătăi de cap în trecut?


Surse:

  1. Perfect Health: The Natural Way de Mary-ann Shearer;
  2. Ayurvedic Cooking for Self-Healing by Usha & Dr. Vasant Lad, 1997